Aantal files en lengte files toegenomen in 2018

In Nederland komt het, zeker in de randstad en andere dichtbevolkte gebieden, dagelijks voor dat je in files terechtkomt. De bekende knooppunten stromen in de spits vol en door het hele land zijn mensen langer onderweg dan ze willen. Uit onderzoek van de ANWB blijkt bovendien dat de file zwaarte in de eerste drie kwartalen van 2018 flink is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De file zwaarte is de lengte van de file keer de tijdsduur van de file. Men kiest voor deze meeteenheid omdat het meer zegt over de ernst van de opstopping dan bijvoorbeeld alleen de lengte of de vertraging die de file veroorzaakt. De toename van maar liefst 20% in de eerste drie kwartalen is behoorlijk te noemen. In het derde kwartaal is de stijging met 13% nog relatief te overzien, wat dus wil zeggen dat het vooral in het eerste en tweede kwartaal vaak mis ging op de Nederlandse wegen. Vooral op de A27 tussen Utrecht en Breda, de A4 tussen Amsterdam en Rotterdam, de A58 tussen Breda en Eindhoven en op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem staat het verkeer vrijwel dagelijks stil in de file.

Toename filezwaarte heeft diverse oorzaken

Dat de files dit jaar zwaarder zijn geweest dan vorig jaar heeft volgens de ANWB meerdere oorzaken. Dit zou onder andere komen door de warme zomer en door het warme weer in het voorjaar. Hierdoor zijn meer mensen de weg op gegaan in hun vrije tijd en daardoor is het drukker op de wegen. Daarnaast zorgde de warme zomer voor meer bermbranden wat uiteraard in meerdere files heeft geresulteerd. De derde en waarschijnlijk belangrijkste reden is de economische groei. Eerder werd al bekend gemaakt dat er weer meer auto’s worden verkocht en ook de bedrijfsauto’s vaker over de toonbank gaan. Hierdoor zijn er gewoonweg meer auto’s in Nederland die voor een groot gedeelte ook daadwerkelijk gebruikt worden en is het logischerwijs drukker op de weg. Overigens heeft de ANWB slecht nieuws voor automobilisten: normaal gezien is het vierde kwartaal door het slechte weer de drukste periode op de weg. Voor wie files wil vermijden is het openbaar vervoer wellicht een betere optie de komende tijd.

Wilt u van uw auto af?

Geen zin meer om in de file vast te zitten en liever voor een andere vervoersmethode kiezen? Uw auto verkopen hoeft in dat geval, en in alle andere gevallen, gelukkig niet lang te duren. Via Autoinkoopspecialist.nl heeft u binnen 24 uur het hoogste bod binnen en is de gehele verkoop afronden vaak al binnen een week mogelijk. Andere voordelen die wij u kunnen bieden:

  • Gratis en vrijblijvend een bod ontvangen
  • Alle merken en modellen auto’s welkom
  • Uitstekende klantenservice
  • In heel NL actief!

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2019 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands