Betrouwbaarheid APK bij autogarages onder de loep genomen

In Nederland moet elke auto die op de weg mag rijden in het bezig zijn van een geldig APK-document. De Algemene Periodieke Keuring is er om mankementen bij auto’s op te sporen en zo te zorgen dat alleen veilige voertuigen op de Nederlandse wegen te vinden zijn. De Consumentenbond deed in april 2019 onderzoek naar de betrouwbaarheid van de autogarages die de APK uitvoeren. Hieruit kwamen enkele opvallende resultaten naar voren. Hoewel het om een vrij kleinschalige steekproef ging met slechts twaalf auto’s viel het op dat de keuring niet uniform was. Zo werd over één van de auto’s door een garage gezegd dat het vervangen van de remmen nodig was. Een andere autogarage vond dit bij dezelfde auto niet nodig en ook de Rijksdienst voor Wegverkeer vond later dat er niks mis was met de auto in kwestie. Wanneer een particulier echter alleen de eerste garage zou bezoeken zou er een aardige rekening binnenkomen voor een reparatie die niet nodig is om de APK af te mogen geven. Volgens de Consumentenbond worden er vaker trucjes en gebruikt om de rekening te verhogen problemen die er niet zijn op te lossen. Dit kunnen de garages doen omdat men met een auto zonder geldige APK niet kan rijden. Daarom betalen automobilisten vaak de rekening wel en vertrouwen ze de experts.

RDW kan zich niet vinden in resultaten van het onderzoek

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft in een reactie op het onderzoek gezegd dat er volgens hun weinig fouten worden gemaakt bij de autogarages die de APK mogen verstrekken. Elke garage wordt gemiddeld 25 keer per jaar gecontroleerd en wanneer er misstanden worden ontdekt dan kan het bedrijf de RDW-erkenning kwijtraken. Bovendien zegt het RDW dat ondervraagde automobilisten overwegend positief zijn over de APK. Desondanks geeft de Consumentenbond als tip mee om, zeker wanneer het gaat om auto’s die al wat ouder zijn, de auto bij meerdere APK-adressen te laten testen. Het beste is een APK-adres waar geen reparaties worden uitgevoerd. Hier is namelijk geen eigenbelang wanneer er toch een reparatie nodig is.

Ook een auto zonder APK is snel verkocht via Autoinkoopspecialist.nl

Wanneer u een auto heeft die echt niet meer door de APK komt en waarbij het meer gaat kosten om hem op te knappen dan dat de auto waard is dan is verkoop de beste optie. Gelukkig is het via Autoinkoopspecialist.nl niet alleen mogelijk om nieuwere auto’s te verkopen, want ook afgekeurde en zelfs sloopauto’s kunt u via ons verkopen. Het aanmelden gaat bijzonder eenvoudig en u ontvangt al binnen 24 uur het hoogste bod van de RDW-erkende bedrijven in ons bestand. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis en vrijblijvende dienst
  • In heel NL actief!

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2019 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands