Onrust bij Nissan, Renault en Mitsubishi door arrestatie topbestuurder

De van oorsprong Frans-Braziliaans-Libanese Carlos Ghosn is wereldwijd een van de belangrijkste topbestuurders in de autosector. Hij was tot voorkort de voorzitter van de Renualt-Nissan-Mitsubishi en bij alle drie de afzonderlijke automerken ook CEO. De 64-jarige lijkt nu echter aan het eind van zijn loopbaan te zijn gekomen nu hij in Japan is opgepakt op verdenking van fraude. Ghosn zou niet alleen een te laag salaris hebben opgegeven maar ook op persoonlijke titel gebruik gemaakt van bedrijfseigendommen van het Japanse automerk Nissan. Naast de topbestuurder Ghosn is ook zijn secondant Greg Kelly door de Japanse autoriteiten in de boeien geslagen. Er zou al langere tijd een geheim intern onderzoek naar de topbestuurders lopen nadat een klokkenluider de zaak aan het licht had gebracht. De arrestatie en mogelijk toekomstige veroordeling van Ghosn had direct een grote impact op onder andere de koers van het Franse automerk Renault waar Ghosn al jarenlang werkzaam is. Het aandeel op de beurs zakte met maar liefst vijftien procent toen het nieuws van zijn arrestatie naar buiten werd gebracht. Dit ook vooral door het feit dat Renault het contract met Ghosn eerder dit jaar nog verlengd had en niet direct handelde toen het op de hoogste werd gesteld van zijn arrestatie.

Nissan en Mitsubishi ontslaan Ghosn

Een direct ontslag volgde wel bij de twee Japanse automerken die onder de internationale alliantie vallen. De Franse overheid, die voor vijftien procent aandeelhouder is van Renault, heeft al aangegeven ook van de topman af te willen. Bovendien heeft deze zaak mogelijk nog meer verstrekkende gevolgen. Nissan heeft namelijk aangegeven de alliantie met Renault te willen herzien en meer op gelijke voet verder te gaan in de toekomst. Nu kan Renault zich namelijk wel mengen in beslissingen bij Nissan, maar is dit andersom niet het geval door de aandelenverhouding. Dit komt vooral door de ontstaansgeschiedenis van de samenwerking. Renault nam namelijk aandelen van Nissan over toen het Japanse automerk het moeilijk had. Tegenwoordig is Nissan als automerk meer waard dan Renault en is het niet vreemd dat de Japanners meer op gelijke voet willen staan met hun partner. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Wilt u van uw auto af?

Wilt u door de onrust bij het bedrijf liever rondrijden in een ander merk auto? Of wilt u om wat voor andere reden dan ook snel uw auto verkopen? Dan kan dit gelukkig zeer snel en gemakkelijk via Autoinkoopspecialist.nl. Hier is het 24/7 mogelijk om een auto aan te melden voor een online veilig waarbij RDW-erkende autobedrijven een bod kunnen uitbrengen. Andere voordelen die we bieden:

  • Gratis en vrijblijvend een bod ontvangen
  • In heel Nederland actief
  • Alle merken en modellen welkom
  • Snel verkopen van auto voor cash

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2019 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands