Onzekerheid bij autoverkopers over gevolgen van nieuwe emissietest

Door de sjoemelschandalen bij onder meer Volkswagen en Audi zijn er door de Europese Commissie nieuwe richtlijnen opgesteld betreffende de uitstoot van auto’s. Het belangrijkste concrete aspect van de nieuwe maatregelen is de nieuwe emissietest. Deze zogenoemde WLPT-methode is anders dan de oude manier om de uitstoot van onder meer CO2 te meten en moet in alle omstandigheden voor een accurater beeld zorgen. Bij de voorheen gebruikte meetmethode was sjoemelen voor veel bedrijven blijkbaar bijzonder eenvoudig en met de nieuwe methode moet dit worden tegengegaan. De verwachting is dat bij veel auto’s een flink hogere uitstoot gevonden gaat worden met de nieuwe emissietest. Aangezien in Nederland de aanschafbelasting, ook wel bekend als de bpm, onder meer op de uitstoot is gebaseerd kan dit ervoor zorgen dat veel auto’s aanzienlijk duurder worden. Hoewel het nog niet zeker is of dit ook daadwerkelijk het geval gaat zijn er uit kleine onderzoeken wel resultaten gekomen die dat lijken aan te tonen. Pas wanneer alle nieuw verkochte auto’s volgend jaar de nieuwe emissietest hebben doorstaan zullen de exacte gevolgen duidelijk worden volgens de onderzoeksbureaus.

Geschatte verkoop blijft op zelfde niveau

De bracheorganisaties voor autoverkopers, de RAI Vereniging en de BOVAG, schatten door de nieuwe emissietest dat de verkoop van nieuwe auto’s in 2019 op hetzelfde niveau blijft steken als in 2018. Dit ondanks de voorspelde economische groei volgend jaar die er normaal voor zou zorgen dat er meer auto’s zouden worden verkocht dan in 2018. De onzekerheid over de exacte fiscale gevolgen van de emissietest zijn volgens de brancheorganisaties de boosdoeners wat betreft het stagneren van de  groei van de verkoop volgend jaar. Het aantal verkochte elektrische auto’s wordt wel hoger ingeschat. Dit jaar komt dat rond de 20.000 exemplaren uit en voor volgend jaar zal dit volgens de onderzoeken rond de 28.000 auto’s liggen. Dit komt uiteraard omdat de bpm voor dit type voertuigen door de niet aanwezige uitstoot van CO2 gegarandeerd niet gaat stijgen.

Een nieuwe auto aanschaffen voordat de nieuwe emissietest verplicht is?

Wanneer u een nieuwe auto aan wilt schaffen dan is het handig om eerst uw huidige auto van de hand te doen. Dit kan natuurlijk door deze in te ruilen bij de autodealer, maar vaak krijgt u dan zeker niet de beste prijs. Verkoop daarom vandaag nog uw auto via Autoinkoopspecialist.nl. Hier kunnen duizenden RDW-erkende autobedrijven op uw auto bieden. Binnen 24 uur krijgt u het hoogste bod te horen en kan de verkoop snel rond zijn! Andere voordelen die we bieden:

  • 24/7 aanmelden mogelijk
  • In heel Nederland actief
  • Uitstekende klantenservice
  • Voor elk merk en model een goed bod

 

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2019 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands