Stikstof uitstoot terugdringen door lagere maximumsnelheid?

De stikstofproblematiek heeft in Nederland voor behoorlijk wat ophef gezorgd. Het zal niemand zijn ontgaan dat vooral de boeren boos zijn om de maatregel die zijn opgesteld om de uitstoot van stikstofverbindingen tegen te gaan. Dit is nodig omdat er in Nederland op dit moment nog te veel stikstofverbindingen neerslaan. Deze NOx-verbindingen zijn schadelijk voor mens en milieu en moeten daarom logischerwijs zo veel mogelijk worden teruggedrongen. Het meest heikele punt is dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren omdat hier in Nederland te lang geen maatregelen tegen zijn genomen. Dat haastige spoed zelden goed is weten leren wij al op jonge leeftijd en dit lijkt ook in de gehele stikstof-kwestie het geval te zijn. Dit komt vooral tot uiting in de voorgestelde verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen in Nederland. Hoewel het in eerste instantie al ietwat onnodig (en duur) was om de snelheden van 120 naar 130 te verhogen, lijkt dit nu op een aantal snelwegen te worden teruggedraaid. Dit terwijl juist het verkeer steeds schoner is en door NOx-katalysatoren de uitstoot sterk lager is dan voorheen het geval.

Minimale reducering stikstofneerslag door verlagen snelheid

Het is ten eerste belangrijk om te begrijpen dat het verlagen van de maximumsnelheid maar op 49% van het verkeer invloed heeft. De rest van het verkeer kan of mag toch al niet 130 rijden op snelwegen en voor deze groep gaat er niks veranderen als de snelheid naar 120 gaat. Ditzelfde gaat grotendeels op voor 100-wegen die naar 80 kilometer per uur gaan. Hoewel het effect op lokale schaal natuurlijk groter is zorgt de voorgestelde verlaging maar voor een gereduceerde uitstoot van in totaal tussen de 0,06 en 0,13 procent van stikstofverbindingen. Dit is het geval bij een verlaging van 130 naar 120. Als hier de wegen bijkomen die van 100 naar 80 gaan dan komen we uit rond de 0,24%. Hoewel alle kleine beetje helpen is het de vraag of dit kleine beetje genoeg is om de grote kosten te verantwoorden die bijvoorbeeld alleen het plaatsen van nieuwe bordjes al met zich meebrengen.

Wilt u van uw auto af?

Elektrische auto’s stoten helemaal geen stikstofverbindingen uit en zijn dus een stuk beter voor het milieu. Dit zeker zolang de gebruikte stroom duurzaam is opgewekt. Wilt u daarom, of om wat voor andere reden dan ook, van uw huidige auto af? Snel de beste prijs krijgen kan eenvoudig via Autoinkoopspecialist.nl. Wij geven onder meer deze voordelen:

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis en vrijblijvende dienst
  • Binnen 24 uur het beste bod ontvangen
  • Alle merken en modellen welkom
  • In heel het land actief

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2020 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands