Verlies voor veel automakers in eerste helft 2020

De coronacrisis heeft er bij veel bedrijven aardig ingehakt. Dit gaat ook zeker op voor diverse automakers. Nu het eerste half jaar van 2020 voorbij is druppelen de soms dramatische cijfers van de eerste twee kwartalen mondjesmaat naar buiten. Daarbij valt op er dat er praktisch geen automakers zijn die of amper worden geraakt door de coronacrisis.

Automaker Kia kreeg bijvoorbeeld te maken met een daling van de winst van maar liefst 66%. Er werd door het Zuid-Koreaanse automerk ruim 15% minder auto’s verkocht in de eerste helft van 2020 dan in de eerste helft van 2019. Opvallend is dat in eigen land de verkoop wel doorliep. Hier was zelfs een stijging van het aantal verkochte auto’s. In de rest van de wereld was de daling echter aanzienlijk. Desalniettemin staat Kia in Nederland op plek twee qua aantal verkochte auto’s in 2020.

De nummer één op deze lijst is natuurlijk Volkswagen. Het Duitse concern heeft ook een enorme klap gekregen door het longvirus. Er werd een verlies van ruim 800 miljoen euro met rode pen in de boeken geschreven. Er werden tot en met juni ongeveer 3,9 miljoen voertuigen verkocht door het bedrijf. In het eerste half jaar van 2019 waren dit er ruim 1,5 miljoen (!) meer. Van de 800 miljoen euro verlies kan overigens ongeveer 700 miljoen worden toegeschreven aan afbetalingen door de sjoemelsoftware in dieselauto’s.

Groupe Renault draait ook niet bepaald lekker in 2020. Er werd een recordverlies van een gigantische 7,3 miljard euro geboekt. De verkoop van auto’s die bij Groupe Renault horen, onder meer Renault en Dacia, daalde met 35%. Daarnaast komt er door partners Nissan en Mitsubishi een verlies van ongeveer 5 miljard euro bij.

Ook onder meer Daimler, van Mercedes, en Volvo draaiden verlies in de eerste helft van 2020. Bij de Duitse automaker ging het om ruim 1,6 miljard euro. Volvo verloor ongeveer 95 miljoen euro en presteerde daarmee boven verwachting.

Niet alle automerken hard getroffen

Hoewel het voor geen enkel autobedrijf een fantastische periode was zit er nogal wat verschil in de relatieve ernst van de schade. Zo kon PSA alsnog een kleine winst schrijven. De automerken Peugeot, Citroën en Opel vallen onder deze groep. Hoewel de omzet met ongeveer 35% daalde werd er meer dan 370 miljoen euro winst gemaakt. Dit is wel een schril contrast met de 2 miljard euro winst een jaar geleden.

Tesla deed het ook relatief goed het afgelopen half jaar. Ze maakten voor het vierde kwartaal op rij winst. De omzet daalde daarentegen wel, net als het aantal geproduceerde auto’s.

Snel auto verkopen?

Snel een auto van de hand doen? Via Autoinkoospecialist.nl is dit een fluitje van een cent:

  • 24/7 aanmelden mogelijk
  • Gratis en vrijblijvend een bod ontvangen
  • RDW-erkende bedrijven bieden

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media

Copyright © 2020 - Auto Inkoop Specialist®
Alle rechten voorbehouden - The Netherlands